Overslaan en ga direct naar de inhoud Direct naar de footer

Daltononderwijs

Wat leer je op een Daltonschool?

Daltononderwijs op De Blinker stimuleert kinderen om hun eigen leerproces te sturen. Vrijheid, verantwoordelijkheid en samenwerking staan centraal. Zo bereiden we leerlingen voor op een zelfstandige toekomst. Hersenonderzoek bevestigt dat vaardigheden zoals zelfsturing belangrijker zijn voor schoolsucces dan IQ. Op De Blinker leren kinderen om stap voor stap verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leerproces, ondersteund door begeleiding van onze leerkrachten.

We gebruiken methodes zoals Breinhelden (voor executieve functies in de onderbouw) en KWINK (voor sociaal-emotioneel leren). Daarnaast staat reflectie en metacognitie centraal: leerlingen denken na over hun leerproces, leren van elkaar en ontwikkelen hun unieke talenten.

De vijf kernwaarden van Daltononderwijs

1. Reflectie
Reflecteren is essentieel binnen Daltononderwijs. Vanaf groep 3 leren kinderen nadenken over hun werk en gedrag. Ze stellen vragen als:

  • Hoe is mijn werk gegaan?
  • Waar ben ik trots op?
  • Wat vind ik nog lastig?

Reflectie vindt plaats in gesprekjes met klasgenoten en de leerkracht. Het helpt kinderen inzicht te krijgen in hun sterke en zwakke punten. Onze leerkrachten reflecteren zelf ook regelmatig op hun onderwijspraktijk.

2. Zelfstandigheid
Zelfstandig leren werken begint al in groep 1 en 2. Kinderen leren omgaan met uitgestelde aandacht en plannen. Naarmate ze ouder worden, krijgen ze meer keuzevrijheid in hoe en wanneer ze aan opdrachten werken, met behulp van hulpmiddelen zoals taakbrieven en planborden.
In groep 3 en hoger:

  • Leren kinderen zelfstandig werken volgens het principe van uitgestelde aandacht.
  • Helpen ze elkaar via tutorleren.
  • Maken ze gebruik van een taakbrief om hun werk te plannen.

Onze leerkrachten bereiden lessituaties zo voor dat ze zelfstandig werken stimuleren. De materialen in de klas zijn duidelijk gestructureerd en overzichtelijk, zodat kinderen deze zelfstandig kunnen pakken en opruimen.

3. Vrijheid en verantwoordelijkheid
In Daltononderwijs gaat vrijheid altijd hand in hand met verantwoordelijkheid. Leerlingen hebben ruimte om keuzes te maken, zoals waar en hoe ze werken, maar nemen ook verantwoordelijkheid voor hun werk.

  • Vanaf groep 1 leren kinderen verantwoordelijk te zijn voor hun eigen taken en planning.
  • Vanaf groep 4 kunnen leerlingen soms instructies overslaan als ze een doel beheersen.
  • Taken kunnen zowel individueel als in groepjes worden uitgevoerd.

Leerkrachten begeleiden kinderen om deze verantwoordelijkheid stapsgewijs op te bouwen. Wanneer kinderen tegen problemen aanlopen, grijpen we in door ze tijdelijk minder vrijheid te geven. Zo werken we volgens het principe van "vrijheid in gebondenheid".

4. Effectiviteit
Tijd, middelen en menskracht effectief gebruiken is belangrijk in ons onderwijs. In onze klassen:

  • Zijn materialen overzichtelijk georganiseerd, zodat kinderen zelfstandig kunnen werken.
  • Worden duidelijke inleverplekken gebruikt om werk te registreren.
  • Werken we met verschillende instructievormen, afgestemd op de behoeften van de leerlingen.

Vanaf de kleuterklas leren kinderen omgaan met structuur en efficiëntie, wat hen helpt om later zelfstandig te functioneren in de maatschappij.

5. Samenwerken
Daltononderwijs stimuleert samenwerking in een natuurlijke en gestructureerde omgeving. Leerlingen werken samen in maatjesgroepen, waar ze elkaar ondersteunen en verantwoordelijkheden delen.

  • Maatjesgroepen wisselen wekelijks, en zorgtaken zijn zichtbaar op het maatjesbord.
  • Op onze leerpleinen gelden duidelijke afspraken over samenwerken en geluidssterkte.

Door samen te werken leren kinderen van en met elkaar, en ontwikkelen ze respect voor anderen. Ook leerkrachten werken intensief samen en delen expertise om het onderwijs continu te verbeteren.

Daltononderwijs voor de toekomst

Bij De Blinker geloven we dat Daltononderwijs leerlingen voorbereidt op een succesvolle toekomst. Door vrijheid, verantwoordelijkheid en samenwerking leren zij niet alleen kennis op te doen, maar ook zelfstandig en met anderen samen te werken. Zo bouwen we samen aan een leven lang leren!