Dorpsschool geeft 'flexjuffen' vaste baan

• 26 september 2018
groepsfoto trap18305

Het aantal flexwerkers in het onderwijs is op zijn retour. Onderwijskoepel Gearhing neemt dertig ‘flexibele’ juffen en meesters in vaste dienst.

De stap is mogelijk omdat het onderwijs meer geld te besteden heeft als gevolg van de acties vorig schooljaar. ,,Dat merken we zeker’’, zegt Alex Peltekian, voorzitter van het college van bestuur van Gearhing. De koepel telt 25 (openbare) scholen in het zuidwesten van de provincie.
Flexibele schil
Bij Gearhing werken ruim tweehonderd juffen en meesters. De scholen maken gebruik van een flexibele schil, vooral om ziekte te kunnen opvangen. Maar de afgelopen jaren is er krapte ontstaan op de arbeidsmarkt voor leerkrachten. ,,Wij zijn daarom heel blij dat we nu dertig mensen een vast contract kunnen bieden’’, zegt Peltekian.
De koepel koos een aantal jaren geleden voor een nieuwe koers, waarbij het uitgangspunt was: er wordt niemand ontslagen. ,,Maar met de leerlingenkrimp in ons gebied betekende dat aanvankelijk dat we een flinke schil van flexibele arbeidskrachten moesten hebben. We hebben de laatste jaren steeds een stuk of zes mensen vast in dienst kunnen nemen. En nu dus dertig in één keer, dat is bijzonder.’’ Zo’n 6 procent van het leerkrachtenbestand is nu nog flexibel.
ADVERTENTIE

Overgestapt op onderwijsteams
De ‘nieuwe’ krachten kregen deze week hun contract en een bloemetje tijdens een feestelijke bijeenkomst. ,,Doordat we nu zoveel mensen in vaste dienst kunnen nemen, merken vrijwel al onze scholen er wat van. Een nieuwe, vaste collega, die niet zomaar vertrekt. Voor die collega is dat ook fijn, want in onze maatschappij is het bij financiële zaken, zoals het kopen van een huis, nog steeds een groot voordeel als je een vast contract hebt. Het komt de onderlinge sfeer ook ten goede.’’
Gearhing heeft de afgelopen jaren zelf ook geld vrijgemaakt om mensen in vaste dienst te kunnen nemen. ,,We zijn een aantal jaren geleden overgestapt op onderwijsteams, die op meerdere scholen worden ingezet. daardoor hebben we geen 25 directeuren meer, maar nog maar zeven.
Dat scheelt al veel geld, dat we hebben kunnen investeren in ‘meer handen voor de klas’ en minder voor het management.’’ Toch zal een eventuele griepgolf in de winter ook de scholen van Gearhing voor problemen stellen, verwacht Peltekian: ,,Er is schaarste aan leerkrachten. Maar aan deze dertig mensen kan dan in ieder geval niet meer getrokken worden.’’

Link uitzending 'Omrop Fryslan': https://www.omropfryslan.nl/utstjoering/fryslan-hjoed-fan-26-septimber-2018-1700